Hieronder vind je 4 lekkere en budgetvriendelijke desserts voor Kerstmis.
1. Choco panna cotta
2. Crema catalana
3. Stoofperen crumble
4. Tiramisu
1. Choco panna cotta
Ingredienten (6 stuks):
· 250 ml slagroom
· 400 ml melk
· 6 blaadjes gelatine
· 3 eetlepels suiker
· 1 zakje vanillesuiker
· 150 gr chocolade
· Ter garnering: munt, rode bessen en cacao
· 6 kommetjes of schaaltjes
Bereidingswijze:
Verwarm de slagroom samen met de melk in een pannetje. Breng zachtjes aan de kook. Voeg de suiker en vanillesuiker toe en laat oplossen. Voeg de chocolade in stukjes toe en laat ook smelten in de room. Laat het mengsel 10 minuutjes zachtjes koken. Laat de gelatine ondertussen weken in koud water.
Knijp de gelatine uit en roer door de chocolademelk tot deze is opgelost. Giet het mengsel door een fijne zeef en verdeel over de kommetjes. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Keer de kommetjes om op een bord. Als dit lastig gaat dompel je de onderzijde van de kommetjes eventjes in warm water.
Garneer de choco panna cotta met cacao, rode bessen en munt.
2. Crema catalana
Ingrediënten (6 pers):
· 1 citroen
· 300 g suiker
· 6 eidooiers
· 2 el maizena
· 2 tl kaneelpoeder
· ¾ l volle melk
· vuurvaste schaaltjes
Bereidingswijze:
Citroen schoonboenen en 2 tl gele schil eraf raspen. In pan 225 g suiker en eidooiers met handmixer tot licht schuimige massa kloppen. Maizena, kaneel en geraspte citroenschil erdoor kloppen. Al kloppend melk toevoegen. Blijven kloppen tot melk volledig is opgenomen. Op zacht vuur mengsel al roerend verwarmen tot dikke vla ontstaat. Pan van vuur nemen en vla in schaaltjes scheppen. Vla laten afkoelen en in koelkast in minstens 1 uur steviger laten worden.
Grill voorverwarmen. Schaaltjes met vla op grillrooster zetten. Rest van suiker over vla strooien. Schaaltjes onder grill schuiven en suiker in ca. 3 minuten goudbruin laten worden (goed in de gaten houden, regelmatig kijken).
Direct serveren.
Citroen schoonboenen en 2 tl gele schil eraf raspen. In pan 225 g suiker en eidooiers met handmixer tot licht schuimige massa kloppen. Maizena, kaneel en geraspte citroenschil erdoor kloppen. Al kloppend melk toevoegen. Blijven kloppen tot melk volledig is opgenomen. Op zacht vuur mengsel al roerend verwarmen tot dikke vla ontstaat. Pan van vuur nemen en vla in schaaltjes scheppen. Vla laten afkoelen en in koelkast in minstens 1 uur steviger laten worden.
Grill voorverwarmen. Schaaltjes met vla op grillrooster zetten. Rest van suiker over vla strooien. Schaaltjes onder grill schuiven en suiker in ca. 3 minuten goudbruin laten worden (goed in de gaten houden, regelmatig kijken).
Direct serveren.
3. Stoofperen crumble
Ingrediënten (4 pers):
· Ongeveer 8 stoofperen in partjes
· 75 gram bloem
· 50 gram suiker
· 50 gram koude boter in kleine blokjes
· Halve theelepel koekkruiden
· Eventueel poedersuiker, slagroom en vanille ijs
Bereidingswijze:
Stoof de peren zoals je dit lekker vind. Verdeel de peren over de ovenvaste schaaltjes. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Mix met je vingertoppen of een kruimeldeeg menger de bloem, koekkruiden, suiker en boter tot een kruimeldeeg. verdeel dit mengsel over de schaaltjes met stoofperen en bak dit zo’n 15 tot 18 minuten tot het goudbruin is. Het kruimellaagje zal niet helemaal knapperig zijn door het vocht wat uit de peertjes loopt.
Strooi vlak voor het serveren wat poedersuiker over de kruimels en serveer het met een klodder slagroom of een bolletje vanille ijs.
4. Tiramisu
Ingrediënten (4 pers):
· 1 pak boudoirs, ook wel lange vingers genoemd (minstens 20 koekjes)
· 250 gr mascarpone
· 250 gr magere verse kaas
· 1 grote kop zwarte koffie
· (eventueel amaretto of ander likeur)
· 2 eierdooiers
· 3 el suiker
· Cacaopoeder
Bereidingswijze:
TIP : tiramisu maak je het best een dag op voorhand klaar.
Maak een sterk kop koffie en laat afkoelen.
Meng de mascarpone + verse kaas + suiker + eierdooiers + 3 el koffie (+ likeur) tot een romig beslag.
Drenk de helft van de boudoirs één voor één vlug in de koffie en schik ze direct in een schaal.
Bedek met een laag beslag en bestrooi met cacaopoeder.
Drenk de overige boudoirs eveneens vlug in de koffie en maak een 2de laagje. Bedek met het overgebleven beslag en werk af met een mooie laag cacaopoeder.
Zet de tiramisu afgedekt in de koelkast en wacht minstens 12 uur alvorens te serveren.
Meng de mascarpone + verse kaas + suiker + eierdooiers + 3 el koffie (+ likeur) tot een romig beslag.
Drenk de helft van de boudoirs één voor één vlug in de koffie en schik ze direct in een schaal.
Bedek met een laag beslag en bestrooi met cacaopoeder.
Drenk de overige boudoirs eveneens vlug in de koffie en maak een 2de laagje. Bedek met het overgebleven beslag en werk af met een mooie laag cacaopoeder.
Zet de tiramisu afgedekt in de koelkast en wacht minstens 12 uur alvorens te serveren.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten