Pagina's

dinsdag 20 december 2016

Voorgerechten kerstmis

Hieronder vind je 4 lekkere en budgetvriendelijke voorgerechten voor de kerst

1. Champignons met Heks'n kaas
2. Gevulde eieren met Heks'n kaas
3. Ei in een potje
4. Ge­gra­ti­neer­de wit­lof­blaad­jes

Heksn’nkaas

Ingrediënten:
·         150 g kruidenkaas (goedkoopste is prima)
·         60 g mayonaise(of de light variant)
·         30 g prei(het lichtgroene gedeelte)
·         10 g verse peterselie (gedroogde kan ook, maar dan geen 10 gram )
·         1 snufje zout
·         1 snufje gemalen zwarte peper
·         paar druppels citroensap
Bereidingswijze:
Pureer de prei en peterselie samen met mayonaise, peper zout en citroensap met de staafmixer. Wanneer jij geen staafmixer hebt kan je de prei en peterselie ook heel fijn snijden en dan met de bolle kant van een lepel pureren op de snijplank.
Meng vervolgens de kruidenkaas erdoorheen en klaar is de heks’nkaas!


1. Champignons met Heks'n kaas
Ingrediënten:
·         100 g Heks’n kaas
·         500 g champignons
·         1 kleine ui
·         Olijfolie
·         zout, peper
Bereidingswijze:
Veeg de champignons schoon met keukenpapier. 
Snipper de ui fijn en snijd de champignons in plakjes. Olijfolie heet laten worden in de bakpan en de plakjes champignons met de fijn gesnipperde ui toevoegen. 
Laten bakken en op het laatst de Heks’n kaas toevoegen. 
Op smaak brengen met zout en peper. 
U kunt de champignons zowel koud als warm serveren.
Tip: Serveer met een mandje stokbrood. Lekker als voorgerecht, maar ook heerlijk bij de borrel!

2. Gevulde eieren met Heks'n kaas
Ingrediënten:
·         4 el Heks’n kaas
·         4 hardgekookte eieren (afgekoeld)
·         (versgemalen) witte peper
·         Zout
Bereidingswijze:
Snijd de eieren over de lengte doormidden en verwijder de eidooiers. 
Doe de eidooiers in een kommetje en prak ze fijn (houd evt. wat eigeelkruimels achter voor de decoratie). 
Roer hier de Heks’n kaas door en breng op smaak met (versgemalen) witte peper en zout. 
Schep of spuit het mengsel in de eiwithelften en decoreer ze eventueel met de achtergehouden eigeelkruimels en/of een takje peterselie.

3. Ei in een potje
Ingrediënten:
·         1 el olijfolie
·         150 g zalmblokjes
·         125 g roomkaas knoflook en kruiden
·         20 g (verse) bieslook
·         8 eieren
·         1 snufje zout
·         1 snufje peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 180 °C. 
Vet 4 potjes/ovenbestendige schaaltjes of glaasjes goed in met olie.
Meng de zalmblokjes, de kruidenroomkaas en de bieslook in een kommetje. Houd een beetje bieslook achter voor de garnering. Verdeel het mengsel over de potjes.
Breek een ei boven elk potje. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Zet de potjes naast elkaar in de ovenschaal.
Vul de schaal met heet water tot de potjes half onderstaan. Zet de ovenschaal met de eierpotjes in de oven en gaar het ei in ca. 10 min. De dooier blijft dan zacht. 
(Gaar 15 min. voor een harde dooier.)

4. Ge­gra­ti­neer­de wit­lof­blaad­jes
Ingrediënten:
·         20 blaadjes witlof (ca.3 stronkjes) 
·         140 g geitenkaas (bijv. Bettine Blanc 50+) 
·         2 takjes tijm (blaadjes gerist) 
·         (versgemalen) peper
·         2 el vloeibare honing
·         3 el pijnboompitten 
·         1½ eetlepel olie
Bereidingswijze:
Verwarm de grill voor op hoogste stand. 
Vet de bakplaat in met olie. 
Snijd de onderkant van de stronkjes witlof en verwijder de harde kern. 
Roer de kaas los met een vork en meng de tijm en een mespunt peper erdoor. 
Vul de witlofblaadjes met de kaas, leg ze op de bakplaat en verdeel de honing en de pijnboompitten erover. 
Schuif de witlofblaadjes ca. 5 cm onder de hete grill en laat ze in ca. 2 min. licht goudbruin kleuren.
Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten