Hieronder vind je 5 lekkere en budgetvriendelijke bijgerechten met aardappels voor Kerstmis
1. Hasselbacks Potatoes
2. Hartige aardappelmuffins
3. Pomme duchesse van zoete aardappel
4. Pomme duchesse met peterselie en kaas
5. Slanke aardappelgratin
1. Hasselbacks Potatis
Ingrediënten (4 pers):
· 12 middelgrote vastkokende aardappelen
· 2 teentjes geperste knoflook
· zout en peper naar smaak
· 25 gram kruidenboter
· 25 gram boter
· 50 gr. geraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 C. Schil de aardappelen, was ze en droog ze.
Leg de aardappelen in een diepe opscheplepel en snijd ze met een mes
(over de breedte) in, houd een afstand aan van circa 3 mm.
Verwarm de boter en de kruidenboter in een magnetron en roer hierdoor de knoflook en peper/zout naar smaak.
Smeer dit met een kwastje over de ingesneden aardappelen.
Leg de aardappelen op een vel bakpapier op de bakplaat in de oven en bak ze bruin in ongeveer 1 uurtje.
Haal de bakplaat na steeds 20 min. even uit de oven en smeer ze dan nogmaals in met het botermengsel.
Strooi 10 min. voor de eindtijd de geraspte Parmezaanse kaas over de aardappels en laat dit smelten en kleuren.
Als de aardappels bruin en knapperig van buiten zijn, kun je ze opdienen.
Leg de aardappelen in een diepe opscheplepel en snijd ze met een mes
(over de breedte) in, houd een afstand aan van circa 3 mm.
Verwarm de boter en de kruidenboter in een magnetron en roer hierdoor de knoflook en peper/zout naar smaak.
Smeer dit met een kwastje over de ingesneden aardappelen.
Leg de aardappelen op een vel bakpapier op de bakplaat in de oven en bak ze bruin in ongeveer 1 uurtje.
Haal de bakplaat na steeds 20 min. even uit de oven en smeer ze dan nogmaals in met het botermengsel.
Strooi 10 min. voor de eindtijd de geraspte Parmezaanse kaas over de aardappels en laat dit smelten en kleuren.
Als de aardappels bruin en knapperig van buiten zijn, kun je ze opdienen.
2. Hartige aardappelmuffins
Ingrediënten (4 pers):
· 500 gram aardappelpuree
· 100 gram crème fraîche
· 2 eieren, geklopt
· 50 gram gesmolten boter
· 150 gram bloem
· 2 theelepels bakpoeder
· verse groene kruiden of bosuitjes, gesnipperd
· 100 gram geraspte kaas (optioneel)
· zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet muffinvormen in met boter.
Meng alle ingredienten. Proef of het mengsel zout genoeg is.
Vul de muffinvormen voor 3/4 met het beslag (ze rijzen nog flink).
Bak ze in ongeveer 20-30 minuten in de oven.
Meng alle ingredienten. Proef of het mengsel zout genoeg is.
Vul de muffinvormen voor 3/4 met het beslag (ze rijzen nog flink).
Bak ze in ongeveer 20-30 minuten in de oven.
3. Pomme duchesse van zoete aardappel
Ingrediënten (voor 10 st.):
· 350 gr zoete aardappel
· 1 eidooier
· 1 klontje boter
· peper en zout
Bereidingswijze:
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken.
Kook de zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
Stamp er een fijne puree van en voeg eventueel een klontje boter toe.
Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout en roer en een eidooier doorheen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en stop de iets afgekoelde puree in de spuitzak.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit rozetjes van de zoete aardappel van ongeveer 3 cm groot op de bakplaat.
Bak de pommes duchesse in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Serveer ze meteen.
Kook de zoete aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
Stamp er een fijne puree van en voeg eventueel een klontje boter toe.
Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout en roer en een eidooier doorheen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en stop de iets afgekoelde puree in de spuitzak.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit rozetjes van de zoete aardappel van ongeveer 3 cm groot op de bakplaat.
Bak de pommes duchesse in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Serveer ze meteen.
4. Pomme duchesse met peterselie en kaas
Ingrediënten (4 pers):
· ca 900 gr aardappelpuree
· 50 gr pittige geraspte kaas (bv oude of Parmezaanse)
· 4 el peterselie
· 2 el boter
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Meng de aardappelpuree met de kaas en de peterselie en doe dit mengsel in een spuitzak.
Spuit kleine torentjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verwarm de boter 10 seconden in de magnetron.
Bedruppel de aardappeltorentjes dun met de gesmolten boter en bak ze in de oven in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
Draai de oven uit als ze te donker kleuren en houd ze in de oven warm, eventueel met de deur op een kier.
Meng de aardappelpuree met de kaas en de peterselie en doe dit mengsel in een spuitzak.
Spuit kleine torentjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verwarm de boter 10 seconden in de magnetron.
Bedruppel de aardappeltorentjes dun met de gesmolten boter en bak ze in de oven in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
Draai de oven uit als ze te donker kleuren en houd ze in de oven warm, eventueel met de deur op een kier.
5. Slanke aardappelgratin
Ingrediënten:
· ca. 800 aardappelschijfjes
· 350 ml volle (!) melk
· 2 eetlepels witte wijn
· 2 uien
· 2 teentjes knoflook
· eetlepel boter
· zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Kook de aardappels 5 minuten in de volle melk en de witte wijn. Let goed op dat je het niet laat overkoken.
Schil intussen de uien en snijd deze in ringen.
Pel en snipper de teentjes knoflook.
Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin de uien en de knoflook ongeveer 2 minuten. Schep de uien door de aardappelplakjes en de melk en voeg naar smaak zout en peper toe. Vet een ovenschaal in en giet het hele aardappelmengsel met vocht over in de schaal.
Zet de schaal 30-45 minuten in de oven, tot er een mooi bruin korstje ontstaat.
Kook de aardappels 5 minuten in de volle melk en de witte wijn. Let goed op dat je het niet laat overkoken.
Schil intussen de uien en snijd deze in ringen.
Pel en snipper de teentjes knoflook.
Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin de uien en de knoflook ongeveer 2 minuten. Schep de uien door de aardappelplakjes en de melk en voeg naar smaak zout en peper toe. Vet een ovenschaal in en giet het hele aardappelmengsel met vocht over in de schaal.
Zet de schaal 30-45 minuten in de oven, tot er een mooi bruin korstje ontstaat.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten