Hieronder vind je 4 heerlijke en budgetvriendelijke soepen voor de kerst
1. Courgettesoep met kruidenkaas
2. Aardappel-prei-veloute
3. Champignonroomsoep
4. Dubbelgetrokken tomatenbouillon
1. Courgettesoep met kruidenkaas
2. Aardappel-prei-veloute
3. Champignonroomsoep
4. Dubbelgetrokken tomatenbouillon
1. Courgettesoep met kruidenkaas
Ingrediënten (4 pers):
– 2 courgettes
– 1 prei
– 2 uien
– 1 el gehakte bieslook
– 1 el gehakte peterselie
– 1 el gehakte kervel (gehakt)
– 4 el kruidenkaas
– 2 l kippenbouillon
– boter
– peper
– zout
Bereidingswijze:
– 1 prei
– 2 uien
– 1 el gehakte bieslook
– 1 el gehakte peterselie
– 1 el gehakte kervel (gehakt)
– 4 el kruidenkaas
– 2 l kippenbouillon
– boter
– peper
– zout
Bereidingswijze:
Pel de uien en snij ze in stukjes. Spoel de prei en snij het in ringen.
Spoel de courgettes en snij ze in stukjes.
Stoof de groenten aan in boter of olie, in een grote soeppan.
Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen. Mix de soep, kruid met peper en zout.
Meng de gehakte kruiden.
Verdeel de soep over kommetjes, doe in elke kom een lepeltje kruidenkaas en werk af met de gehakte kruiden.
Serveer meteen.
2. Aardappel-prei-veloute
Ingrediënten (8 pers):
– 800 g aardappelen (bloemige, geschild en in blokjes)
– 2 preiwitten (grof, gesneden)
– preischeutjes
– 1 ui (grof gesnipperd)
– 1 eidooier
– 2 el bloem
– 1½ l groentebouillon
– 4 dl room
– boter
– peper
– zout
Bereidingswijze
Spoel de courgettes en snij ze in stukjes.
Stoof de groenten aan in boter of olie, in een grote soeppan.
Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 minuten pruttelen. Mix de soep, kruid met peper en zout.
Meng de gehakte kruiden.
Verdeel de soep over kommetjes, doe in elke kom een lepeltje kruidenkaas en werk af met de gehakte kruiden.
Serveer meteen.
2. Aardappel-prei-veloute
Ingrediënten (8 pers):
– 800 g aardappelen (bloemige, geschild en in blokjes)
– 2 preiwitten (grof, gesneden)
– preischeutjes
– 1 ui (grof gesnipperd)
– 1 eidooier
– 2 el bloem
– 1½ l groentebouillon
– 4 dl room
– boter
– peper
– zout
Bereidingswijze
Snij de preiwitten grof. Snipper de ui. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
Stoof de prei en de ui glazig in een nootje boter. Strooi er de bloem over en roer goed. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe onder voortdurend roeren. Breng aan de kook, doe er de blokjes aardappel bij en laat 25 minuten zacht pruttelen.
Mix de soep.
Klop de eidooier los met de room en giet dit onder voortdurend roeren bij de soep. Kruid met peper en zout. Warm de soep op, maar laat niet meer koken.
Verdeel over 8 borden en werk af met preischeutjes.
3. Champignonroomsoep
Ingrediënten (4 pers):
– 500 g witte champignons (kleine)
– 1 ui
– 1 preiwit
– 1 aardappel
– 50 g boter
– 2 l groentebouillon
– 200 ml room
– peper
– zout
– 2 el bieslook (gesnipperd)
Bereidingswijze:
Stoof de prei en de ui glazig in een nootje boter. Strooi er de bloem over en roer goed. Voeg er beetje bij beetje de bouillon aan toe onder voortdurend roeren. Breng aan de kook, doe er de blokjes aardappel bij en laat 25 minuten zacht pruttelen.
Mix de soep.
Klop de eidooier los met de room en giet dit onder voortdurend roeren bij de soep. Kruid met peper en zout. Warm de soep op, maar laat niet meer koken.
Verdeel over 8 borden en werk af met preischeutjes.
3. Champignonroomsoep
Ingrediënten (4 pers):
– 500 g witte champignons (kleine)
– 1 ui
– 1 preiwit
– 1 aardappel
– 50 g boter
– 2 l groentebouillon
– 200 ml room
– peper
– zout
– 2 el bieslook (gesnipperd)
Bereidingswijze:
Snij de ui, prei en aardappel grof. Borstel de champignons schoon. Snij ze in kwartjes (hou enkele champignons apart voor de afwerking).
Fruit de stukjes ui, prei en aardappelen aan in de boter. Voeg er de gesneden champignons aan toe. Blus met de bouillon en breng aan de kook.
Zet het vuur lager en laat 20 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de room toe en mix de soep.
Snij de resterende champignons in fijne plakjes en laat ze nog even meewarmen in de soep (laat de soep niet meer koken). Garneer de soep met de bieslook en serveer.
4. Dubbelgetrokken tomatenbouillon
Ingrediënten (4 pers):
– 3 el olijfolie
– 1 ui (gesnipperd)
– 2 takjes tijm (gerist)
– 1 teen knoflook
– 1 pot gevogeltefond (380 ml)
– 1 blik tomatenblokjes (400 g)
– 2 zongedroogde tomaten ((potje 295 ml), in kleine blokjes)
Bereidingswijze:
Fruit de stukjes ui, prei en aardappelen aan in de boter. Voeg er de gesneden champignons aan toe. Blus met de bouillon en breng aan de kook.
Zet het vuur lager en laat 20 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de room toe en mix de soep.
Snij de resterende champignons in fijne plakjes en laat ze nog even meewarmen in de soep (laat de soep niet meer koken). Garneer de soep met de bieslook en serveer.
4. Dubbelgetrokken tomatenbouillon
Ingrediënten (4 pers):
– 3 el olijfolie
– 1 ui (gesnipperd)
– 2 takjes tijm (gerist)
– 1 teen knoflook
– 1 pot gevogeltefond (380 ml)
– 1 blik tomatenblokjes (400 g)
– 2 zongedroogde tomaten ((potje 295 ml), in kleine blokjes)
Bereidingswijze:
Verhit de olie en fruit de ui glazig op middelhoog vuur. Houd wat tijm achter voor de garnering. Voeg de rest van de tijm en knoflook toe aan de ui. Bak 1 min. en schep regelmatig om. Schenk de gevogeltefond in een maatbeker en vul met water tot 1 liter. Voeg de fond en de tomatenblokjes toe aan de ui. Breng aan de kook en laat 15 min. op laag vuur doorkoken. Maal de soep fijn in de keukenmachine of met de staafmixer en schenk door een zeef. Voeg de tomaten toe aan de soep en laat de soep nog 30 min. op laag vuur koken. Zeef de soep opnieuw en breng op smaak met peper en zout. Laat nog 15 min. op laag vuur inkoken. Serveer in kleine glaasjes en garneer met wat tijmblaadjes.
Eet smakelijk!
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten