Deze keer een recept van de Belgische tv-kok Jeroen Meus!
Pasta alla carbonara met erwten
Ingrediƫnten (4 pers):
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, en voeg een snuif zout toe. Hierin kook je straks de pasta. Breng ook water aan de kook in een kleinere pot, en voeg een snuif bicarbonaat toe. Hierin gaar je de roosjes broccoli. Als je geen spekblokjes hebt, snij de dikke plak pancetta in gelijke blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Bak de stukjes spek goudbruin in de hete olie. Snij de broccoli in hapklare roosjes. Kook ze beetgaar in het water met bicarbonaat, wat de groene kleur zal bewaren. Doe de roosjes in een zeef en spoel ze onder koud water. Pel de ui, snij hem middendoor en snipper de stukken in fijne halve ringen. Plet de lookteen tot pulp. Roer beide door de stukjes pancetta en stoof ze glazig en plat. Zet het vuur nadien zacht. Kook de (volkoren) pasta beetgaar. (Ik kook ze een minuut korter dan wat de fabrikant aangeeft.) Bewaar nadien een kopje met kookvocht van de pasta, alvorens je de slierten afgiet. Breek de eieren in een mengschaal en kluts ze los. Voeg een flinke hoeveelheid versgemalen peper toe. Rasp de pecorino fijn over het eiermengsel en meng. Strooi de erwten bij de gebakken pancetta met ui. Geef ze warmte op een matig vuur en voeg kort nadien de gare uitgelekte spaghetti toe. Schenk het kopje kookvocht van de pasta in de pot, voeg de broccoliroosjes toe en meng alles voorzichtig. Schenk het mengsel van ei en pecorino over de pastabereiding en roer. Werk op een zacht vuur opdat het eiermengsel niet bakt. Er is enkel wat warmte nodig om de eieren te laten stollen en de kaas te laten smelten. Eet smakelijk!
Pasta alla carbonara met erwten
Ingrediƫnten (4 pers):
* 500 g volkoren spaghetti
* 250 g spekblokjes of een dikke plak pancetta
* 500 g broccoli
* 300 g erwten (vers of diepvries)
* 1 rode ui
* 1 teentje knoflook
* 200 g pecorino + een blokje extra
* 4 eieren
* nootmuskaat
* (snuifje bicarbonaat)
* scheutje olijfolie
* peper en zout
Bereidingswijze:Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook, en voeg een snuif zout toe. Hierin kook je straks de pasta. Breng ook water aan de kook in een kleinere pot, en voeg een snuif bicarbonaat toe. Hierin gaar je de roosjes broccoli. Als je geen spekblokjes hebt, snij de dikke plak pancetta in gelijke blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Bak de stukjes spek goudbruin in de hete olie. Snij de broccoli in hapklare roosjes. Kook ze beetgaar in het water met bicarbonaat, wat de groene kleur zal bewaren. Doe de roosjes in een zeef en spoel ze onder koud water. Pel de ui, snij hem middendoor en snipper de stukken in fijne halve ringen. Plet de lookteen tot pulp. Roer beide door de stukjes pancetta en stoof ze glazig en plat. Zet het vuur nadien zacht. Kook de (volkoren) pasta beetgaar. (Ik kook ze een minuut korter dan wat de fabrikant aangeeft.) Bewaar nadien een kopje met kookvocht van de pasta, alvorens je de slierten afgiet. Breek de eieren in een mengschaal en kluts ze los. Voeg een flinke hoeveelheid versgemalen peper toe. Rasp de pecorino fijn over het eiermengsel en meng. Strooi de erwten bij de gebakken pancetta met ui. Geef ze warmte op een matig vuur en voeg kort nadien de gare uitgelekte spaghetti toe. Schenk het kopje kookvocht van de pasta in de pot, voeg de broccoliroosjes toe en meng alles voorzichtig. Schenk het mengsel van ei en pecorino over de pastabereiding en roer. Werk op een zacht vuur opdat het eiermengsel niet bakt. Er is enkel wat warmte nodig om de eieren te laten stollen en de kaas te laten smelten. Eet smakelijk!
Bron: een.be/dagelijksekost
Geen opmerkingen:
Een reactie posten